Virginia Dementricia

Geboren in slavernijOp het tropische eiland Aruba woonde eens een bijzonder meisje. Ze heette Virginia en groeide op in een gezin met zeven kinderen op een plantage die Barbolia heette. Het hele gezin was eigendom van de plantagehouder, Jan van der Biest. Aruba was toen nog een kolonie van Nederland, waar de Nederlanders mannen, vrouwen en kinderen uit Afrika naartoe brachten om als slaaf op de plantages te werken. Jan van der Biest had twintig tot slaaf gemaakte mensen, onder wie Virginia.


Virginia ging niet naar school, want slavenkinderen moesten vanaf heel jong al werken. Maar Virginia was niet zomaar een meisje. Ze was een rebels meisje! Ze moest niet minder dan vijf keer voor de rechter verschijnen en probeerde twee keer weg te lopen. Ze werd hiervoor streng gestraft. Zo moest ze met ketens aan haar voeten wegwerkzaamheden uitvoeren en werd ze in de cel gegooid. Maar omdat die straffen haar gedrag niet veranderden, kreeg ze uiteindelijk veertien touwslagen.


Eigenlijk weten we heel weinig van Virginia. Ze wordt tegenwoordig gezien als het symbool voor verzet tegen slavernij, maar waarom ze zo rebels was, weten we niet. Wat we wel weten komt uit rechtszaaknotulen en documenten van haar meester.


Door de regels aan haar laars te lappen, probeerde Virginia in opstand te komen. Ze was niet de enige. Veel tienerslaven waren in die tijd ongehoorzaam aan hun meesters, ze liepen weg of weigerden te werken. Virginia’s meester had het helemaal met haar gehad en besloot haar te verkopen. Zo belandde ze bij een nieuwe eigenaar op een ander eiland in de Caraïbische Zee: Curaçao. Ze werd verkocht voor 140 gulden. Na drie jaar werd de slavernij afgeschaft en was Virginia een vrije vrouw.


Geschreven door Astrid Sy

Copyright ROSE stories/Firma Twist 2020

  • 001-facebook
  • 002-instagram