Khadija Arib

Politicus


Khadija Arib | Illustratie Nazrina Rodjan

Khadija rende als kind in Marokko graag met andere kinderen naar de horizon om de ondergaande zon te pakken. Op vijftienjarige leeftijd liet ze haar vriendinnen, witte poes en lieve oma achter en vertrok ze met haar moeder naar Nederland waar haar vader wachtte. Uit heimwee pakte ze haar koffers maandenlang niet uit. Maar al gauw begon ze zich nieuwsgierig te bewegen in haar nieuwe omgeving.

Ze kreeg van haar moeder mee dat ze moest studeren zodat ze zelf over haar leven kon beslissen. En dat deed ze. Ze leerde Nederlands, hielp migrantengezinnen en kwam via de sociale academie terecht op de universiteit, waar ze sociologie studeerde.

Omdat ze zag dat veel Marokkaanse vrouwen het moeilijk hadden, richtte ze een vereniging voor ze op. Hier organiseerde ze activiteiten voor de vrouwen en praatte ze met politici over hoe zij konden helpen. Helaas was niet iedereen het eens met haar werk. Tijdens een vakantie in Marokko werd ze opgepakt en ondervraagd door de politie. Dankzij hulp vanuit Nederland kwam ze vrij. Vele jaren later werd ze adviseur van de Marokkaanse Raad voor Mensenrechten.

‘Ik ben niet bang om nee te zeggen.’

Khadija kreeg steeds sterker het gevoel dat ze dichter bij de macht moest zitten om echt iets te veranderen. Dus ging ze de politiek in, eerst als Kamerlid en daarna als Kamervoorzitter; de eerste met een migrantenachtergrond. In deze rol zorgde ze ervoor dat honderd jaar kiesrecht niet in 2017 werd gevierd, zoals anderen graag wilden, maar in 2019. Honderd jaar nadat zowel mannen als vrouwen mochten stemmen. Door deze actie, haar strijd voor de positie van vrouwen en haar inspirerende voorbeeldrol als Kamervoorzitter kreeg ze de belangrijke Aletta Jacobsprijs.

Khadija zei hierover: ‘Ik hoop dat ik meisjes, ook meisjes met een niet-Nederlandse achtergrond, kan laten zien dat je waardevol bent en veel kunt betekenen voor de samenleving. Een belangrijke les die mijn oma en mijn moeder mij leerden, is om in jezelf te geloven, om door te zetten, ook als het tegenzit, en om onafhankelijk te zijn.’


Geschreven door Najiba Abdellaoui

Copyright ROSE stories/Firma Twist 2020

  • 001-facebook
  • 002-instagram