Kenau Simonsdochter Hasselaer

OndernemerBijna vijfhonderd jaar geleden was Nederland ingepikt door de Spanjaarden. Zij vonden dat mensen geen ander geloof mochten hebben dan hun eigen geloof. Kerken van andere gelovigen werden in brand gestoken en hun mensen weggestuurd of vermoord. Niet iedereen was het hiermee eens en zo ontstond onder leiding van Willem van Oranje een opstand tegen de Spanjaarden.

In deze roerige tijd leefde Kenau Simonsdochter Hasselaer in de stad Haarlem. Ze stond er alleen voor met haar vier kinderen omdat haar man was gestorven, maar ze kon zich prima redden en was heel goed in zakendoen. Toen de stad besloot zich aan te sluiten bij de opstandelingen van Willem van Oranje, werd de Spaanse koning zo boos dat hij zijn sterkste onderdaan stuurde. Dat was de hertog van Alva, samen met een leger van tienduizend man om die Haarlemmers eens een lesje te leren. Dit bleek echter een stuk lastiger dan hij had verwacht. Mannen, vrouwen en kinderen hielpen elke dag mee om de gaten die de kanonskogels in de dikke stadsmuren sloegen, weer dicht te maken. Kenau was een van hen, en daar bleef het niet bij. Ze was zo moedig dat ze ook de wapens oppakte en de strijd aanging met de Spanjaarden. Er wordt zelfs beweerd dat Kenau een heel leger van moedige vrouwen bij elkaar bracht om mee te vechten.

Het lukte de Spanjaarden niet om Haarlem in te nemen, en ze besloten de stad dan maar te belegeren: ze omsingelden de stad zodat niemand er meer in of uit kon. Hoe dapper de Haarlemmers ook waren, na zeven maanden moesten ze zich overgeven omdat ze anders zouden verhongeren. Er werden toen alsnog honderden opstandelingen gedood, maar Kenau bleef wonder boven wonder in leven. Toch heeft ze nooit de eer gekregen die ze verdiende. Haar naam leeft voort maar niet in de positieve betekenis. Als iemand nu een Kenau genoemd wordt, betekent het dat ze een mannelijke, bazige vrouw is. Vind jij dat eerlijk? Kenau kwam juist op voor haar stad en familie. Ze was stoer, rechtvaardig en heel erg moedig.Geschreven door Elle van Rijn