Interview: Maria Lam

Maria Lam is een van de hoofdschrijvers van Bedtijdverhalen voor Rebelse meisjes - 100 bijzondere Nederlandse vrouwen. Wie zijn haar rolmodellen? En is ze zelf ook een beetje rebels? Ze vertelt het vandaag!


Wie ben je? Waar kunnen mensen je van kennen? Maria Lam, geboren en getogen Amsterdamse (Noord, toen het nog niet hip was). Je kent me misschien als schrijver van Maancake & Jasmijn, waarvoor ik 20 Chinese moeders interviewde over hun leven en kookliefde in Nederland. Co-schrijver Julie Ng tekende de geheime recepten op van deze moeders. Maar hoogstwaarschijnlijk ken je me uit het filmtheater, als die geinige Chinese vrouw in ARTIS, of heb je me zien zitten in een goed restaurant in Amsterdam, waar ik (normaal gesproken) 90% van mijn wakkere tijd te vinden ben.


Waarom werk je mee aan dit project? You can’t be what you can’t see - Ik vind het belangrijk dat kinderen - meisjes en jongens - verhalen over Nederlandse, vrouwelijke helden te horen en te zien krijgen: deze rolmodellen waren ooit net zoals jij en ik, eigenlijk heel gewoon - ze laten ons alleen zien dat het niet uitmaakt of je man of vrouw bent: alles is mogelijk, ook, of misschien wel juist, in Nederland. Durf je dromen na te jagen, durf ambities te hebben! In Rebelse Meisjes zien de kinderen van nu hopelijk veel overtuigende voorbeelden en kunnen ze inspiratie putten uit de prestaties van deze waanzinnige vrouwen.


Wat is rebels aan jou? Ik ben helemaal niet erg rebels (verre van), maar ik ben niet bang om alleen te zijn en durf keuzes te maken buiten de gebaande paden. Als tweede generatie-immigrant laat ik me soms verleiden tot banen in de corporate rat race met de bijbehorende prestige of financiële zekerheid, maar keer ik vaak toch ook weer terug naar mijn grote liefde, de kunst- en cultuursector.


Wie is jouw rolmodel? Mijn moeder, uit China naar Nederland gekomen op zoek naar een beter leven voor haar gezin. Na haar scheiding was ze opeens alleenstaand moeder, sprak ze eigenlijk geen woord Nederlands en heeft ze toch nog zes kinderen grootgebracht in d’r uppie. Het is een wonder dat we allemaal zo goed terecht zijn gekomen. Wat een prestatie, maar echt.


Wie is jouw ultieme rebelse meisje? Lastig kiezen: vrouwen als Michelle Obama, Ava Duvernay, Kamala Harris, Alexandria Ocasio-Cortez, die zich op het wereldtoneel uit blijven spreken over de rechten van de vrouw, en hierbij het schimmige politieke arena, waar andere zaken al snel dit thema overschreeuwen, niet schuwen. Maar ook ultiem rebels is zo iemand als Mariette Moors, die mijn buurvrouw had kunnen zijn: deze vrouw staat met haar poten in de modder en vecht voor wat ze belangrijk vindt, zonder zich iets van iemand aan te trekken.