interview: Karin Orsel

WISTA The Netherlands is een internationale netwerkorganisatie voor vrouwen werkzaam op managementniveau in de maritieme wereld. WISTA besloot 200 exemplaren van Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes als relatiegeschenk aan haar leden te geven, die allemaal ‘een beetje rebels en stoer’ zijn. Hoe leuk is dat! Wij interviewden Karin Orsel, Owner/CEO MF Shipping Group, lid van WISTA en rolmodel voor veel vrouwen in de maritieme wereld.


Karin Orsel groeide op in de provincie Groningen. Na een hbo opleiding gevolgd te hebben in Arnhem ging ze op haar 18e terug naar het noorden en startte als boekhouder bij een rederij. Op haar 23e stond het bedrijf waarvoor ze werkte op de rand van een faillissement. Karin had haar hart verloren aan de maritieme wereld en stond voor een belangrijke beslissing: een parttime baan bij een scheepswerf te accepteren, een baan buiten de sector te zoeken of haar eigen bedrijf beginnen. Dat laatste heeft ze gedaan, en met succes.


“Ik begon met het managen van zes schepen. Nu zijn dat er ongeveer 60 en heb ik meer dan 1000 man in dienst. Toen ik begon met werken waren vrouwen in de maritieme industrie nagenoeg niet zichtbaar. De laatste jaren is daar veel verandering in gekomen. Dat ligt denk ik vooral aan onze eigen instelling; we geloven nu meer in onszelf en zijn tot het besef gekomen dat wij met onze eigen unieke talenten en krachten heel ver kunnen komen. Kapitein, stuurman of technicus. Je hoeft niet een man te zijn om dat te kunnen. Dat laten de vrouwen die lid zijn van WISTA goed zien. Er zijn een aantal zeer goede videoclips gemaakt waarin kinderen die een brandweercommandant, dokter of kapitein uit moesten beelden, allemaal een man tekenden. Ze waren zich er niet van bewust dat deze banen ook door vrouwen uitgeoefend kunnen worden en daar moeten we met elkaar iets aan doen. Natuurlijk pas je jezelf aan, helemaal aan het begin van je loopbaan. Echter, dit moet nooit ten koste van jezelf en je eigen IK gaan. Een goed voorbeeld is de film Purl van Pixar - die een meisje laat zien die zichzelf volledig aanpast om erbij te horen, maar met een ontzettend goed einde. Ik herken mezelf hierin, want ook ik heb aan het begin van mijn carrière mijn kledingkeuze aangepast aan wat ik aannam dat de norm was. Dat is gelukkig niet meer zo en je ziet dat de huidige en toekomstige generatie stoer hun eigen stijl heeft en hier niet teveel concessies in doen. Echt super om deze ontwikkeling te zien.


“Kapitein, stuurman of technicus. Je hoeft niet een man te zijn om dat te kunnen. Dat laten de vrouwen bij WISTA goed zien.”

Heb je wel eens tegenwerking gevoeld tijdens je carrière omdat je een vrouw bent? “Toen ik mijn bedrijf wilde starten ging ik in gesprek met de bank, maar die zagen mijn plannen eigenlijk helemaal niet zitten. Een 23-jarige die een bedrijf in de zeevaart start, geen ondernemers in de familie heeft of een startkapitaal of jarenlange ervaring…. Achteraf kan ik ze geen ongelijk geven maar toch … Jaren later heb ik ze nog wel eens een bericht gestuurd om ze te laten zien van, kijk mij eens!

De enige tegenwerking die ik ooit heb ervaren, of wellicht kan ik beter onderschatting noemen, is tijdens een zakelijke meeting met een potentiële toeleverancier. De betreffende directeur focuste zich volledig op mijn mannelijke collega. Toen dacht ik: jij weet niet met wie je hier zaken aan het doen bent. Ik ben de potentiële opdrachtgever en niet mijn collega. Wanneer je dat niet weet gaan we dus geen zaken doen. Tegenwoordig heeft dat ‘Know Your Client …’ Maar dit zijn gelukkig uitzonderingen. Verder heb ik nooit tegenwerking gevoeld.”


Hoe ervaar jij het om als vrouw in een mannenwereld te werken?

“Bij bijna ieder interview is dit de eerste vraag en dat vind ik eigenlijk heel jammer. Ja, we zijn als vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in deze industrie, maar dat ligt niet altijd aan onze omgeving. Allereerst is het een kwestie van zichtbaarheid. Je ziet gelukkig steeds meer vrouwen in topposities in de maritieme wereld. En dat trekt vervolgens weer meer jonge, talentvolle vrouwen aan.”


Wat betekent de WISTA voor jou?

“Ik werd in 2003 gewezen op deze vereniging. Ik ben naar een bijeenkomst in Rotterdam gegaan en ontmoette daar een verrassend groot aantal vrouwen, werkzaam in onze sector en met dezelfde passie en humor. Al snel werd ik gevraagd tot het Nederlandse bestuur toe te treden en werd ik voorzitter. Daarna ben ik vanaf 2007 in het internationale bestuur actief geweest. WISTA is een heel enthousiast netwerk dat zich enorm sterk maakt om vrouwen en de jongere generatie (mannen en vrouwen) in de maritieme sector aan te trekken en zichtbaarder te maken. Van jong tot oud en met een diverse culturele achtergrond, bekleden zij hele gevarieerde posities. Echt iedereen uit de logistieke keten is vertegenwoordigd. Ik heb er veel inspirerende vrouwen door leren kennen waar ik altijd even mee kan sparren als het nodig is. En ook andersom, soms is er maar één belletje nodig om iets voor elkaar te krijgen wat een ander niet lukt. WISTA geeft me een enorme positieve energie en straalt verbondenheid uit.”


Wie is voor jou een rolmodel?

“Dat is een goede vraag. Ik kan niet zeggen dat ik één rolmodel heb gehad, maar sowieso mijn vader. Er zijn wel heel veel sterke, krachtige vrouwen waar ik respect voor heb en die mij inspireren.”


“Het gaat mij erom dat je een gelijk speelveld creëert en mensen eerlijke kansen biedt.”

Andere vrouwen zien jou ook als rolmodel. Waarom is dat denk je?

“Ik voel me vereerd dat anderen mij zo zien, het heeft voor mij wel een grote lading. Ik kan begrijpen dat mensen mij zo zien omdat ik veel heb bereikt de afgelopen jaren en veel mooie posities mag bekleden. Maar ik hoop vooral dat het is om wie ik ben als mens en waar ik voor sta. Ik probeer mijn steentje bij te dragen en veranderingen door te voeren. Ik zal altijd mezelf blijven, of ik nou aan tafel zit met belangrijke zakenlui of in gesprek ben met één van mijn collega’s . Ook zal ik altijd een andere vrouw met talent naar voren schuiven als er een positie vrij is. Het gaat mij erom dat je een gelijk speelveld creëert en mensen eerlijke kansen biedt.”Meer weten over de mogelijkheden om het boek als relatiegeschenk weg te geven? Mail naar rebelsemeisjes@firmatwist.nl.