Fong-Leng

ModeontwerperFong Leng | Illustratie Sarah van Dongen

Er was eens een meisje met een sterke wil. Ze heette Fong-Leng. Jurken zoals andere meisjes hadden wilde ze niet. Ze wilde dragen wat ze zelf bedacht. Daarom vertelde ze haar moeder hoe ze haar jurken voor zich zag. Haar moeder maakte ze precies zo, en niet anders.


Fong-Leng was de dochter van een Chinese vader en een Nederlandse moeder, dat kwam toen nog niet zoveel voor. Net zoals voor haar ouders, waren regels niets voor haar. Om zes uur eten? Niks daarvan! Een saai leven? Liever een sprookje. Zij wilde zo groot worden dat ze de hemel kon aanraken.


‘Ik blijf gewoon doen wat ik wil. In mijn kunst en in mijn leven.’

En ze kreeg gelijk, Fong-Leng werd groots. Mede door haar fantasierijke kleding van leer en zijde. Ze leerde zichzelf maken wat zij in haar verbeelding zag. Gewoon, door het te doen.

Er kwamen mantels van goud, met blauwe draken en kruipende tijgers. Fong-Leng was gek op dieren, dat zag je terug in haar kleren. Panters, slangen en apen, allemaal in de wildste kleuren. Haar creaties waren als de bonte veren van paradijsvogels, waarin ze samen met haar modellen danste op de catwalk. Vanuit het hele land kwamen mensen kijken naar de spectaculaire shows, niemand wilde ze missen.


Ze vond zichzelf geen wonderkind, wel een doorzetter. ‘Als je optelt hoeveel ik gewerkt heb, dan heb ik al tien levens achter de rug. Maar ik vind het heerlijk, ik ben verliefd op mijn werk.’ Plezier hield ze door te doen wat ze graag deed. Het hielp dat ze lieve mensen om zich heen had. Eigenlijk kun je niets alleen, vond ze ook.


In haar werk zocht Fong-Leng naar harmonie. Voordat ze begon maakte ze een kleine schets, want als ze haar materiaal had geknipt en gestikt, kon ze er niets meer aan veranderen. Ze keek en keek, net zo lang tot ze het beeld voor zich zag dat de richting gaf. ‘Je moet goed de richting weten, en het dan zo organiseren tot er een lijn ontstaat,’ zei ze. Ze maakte wat ze zelf mooi vond. Geen mode, maar kunst.

Een sprookje ontstaat niet zomaar, dat kun je zelf maken.


Geschreven door Sun Li

Copyright ROSE stories/Firma Twist 2020

  • 001-facebook
  • 002-instagram