Anouk teeuwe

RockstarEr was eens een stoer meisje met een gouden stem, dat haar leven precies zo wilde leven als ze zelf had bedacht. Haar naam was Anouk en ze kwam uit Den Haag. Thuis had Anouk het moeilijk, haar vader was vertrokken toen ze twee was, en met haar moeder kon ze helemaal niet goed opschieten.

Anouk werd op haar veertiende uit huis geplaatst, en vervolgens ging ze van tehuis naar tehuis. Een van de begeleiders ontdekte dat ze prachtig kon zingen, en vroeg Anouk of ze niet een keer wilde optreden. ‘Natuurlijk!’ riep ze stoer. En zo had ze haar eerste optreden, in een Haags café.

Ze bleef muziek maken en zat zelfs een tijdje op het conservatorium. Maar na twee jaar stopte ze: akkoorden en muzieknoten leren was niet voor haar. ‘Laat mij maar gewoon lekker zingen!’ En dat deed ze: Anouk was allang druk bezig het podium te beklimmen, op haar eigen manier. Ze bracht het stoere rocknummer Nobody’s Wife uit. Dit was haar grote doorbraak. Anouk leidde in die tijd een leven van sex, drugs en rock-’n-roll.

Maar zoveel lef als ze had, zoveel angst had ze ook om het op het podium niet goed te doen. Ze liet zich alleen nooit kennen. Anouk had het unieke vermogen om boven zichzelf uit te stijgen en voor een ongelooflijke energie te zorgen op het podium: het teken van een echte artiest. Toen ze op Pinkpop bekogeld werd met eieren, trok ze haar T-shirt uit en bleef ze gewoon doorzingen in haar bh, alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

In haar hele carrière als zangeres bleef ze precies doen wat ze zelf wilde en trok ze zich van niemand iets aan. Ze wisselde van bandleden en muziekstijlen en trad alleen op wanneer ze daar zin in had. Ze deed zelfs mee aan het Eurovisiesongfestival!

Ondanks haar drukke bestaan werd Anouk moeder van zes kinderen, naast muziek haar allergrootste liefdes. Ze wist altijd al dat ze dat wilde: ‘Zonder kinderen had ik me waarschijnlijk kapot geleefd.’Geschreven door Maria Lam

Copyright ROSE stories/Firma Twist 2020

  • 001-facebook
  • 002-instagram