Aletta Jacobs

Arts

Aletta Jacobs | Illustratie Ikram El Messaoudi

Meer dan honderdvijftig jaar geleden werd in Sappemeer, een dorpje in Groningen, een meisje geboren. Ze heette Aletta en ze was het achtste kind in het gezin. Na haar geboorte volgden nog drie kinderen. Wat een drukte, met elf kinderen in huis! Aletta’s moeder zorgde voor het huishouden, terwijl haar vader geld verdiende als huisarts.

Aletta had als jong meisje twee grote idolen: haar vader en haar oudste broer Julius. Net als zij wilde ze, als ze later groot was, dokter worden. Er was alleen één probleem: in die tijd werden alleen jongens toegelaten tot de universiteit. Van meisjes werd alleen maar verwacht dat zij wisten hoe ze het huishouden moesten doen! Hoe kon zij dan toch haar doktersdiploma halen?

Aletta werd erg verdrietig van het idee dat ze niet verder mocht leren. Daarom besloot ze, toen ze zeventien jaar was, een brief te schrijven aan de minister van Binnenlandse Zaken. Hierin vroeg Aletta hem om haar toe te laten tot de universiteit. De minister stuurde een antwoord naar Aletta’s vader met de mededeling dat hij akkoord was. Het is dus dankzij Aletta dat meisjes nu kunnen studeren!

‘De vraag naar recht eist gevoel van plicht.’

Een paar jaar later slaagde Aletta voor het doktersexamen. Ze werd hiermee de eerste vrouwelijke arts van het land. Vanuit haar dokterspraktijk in Amsterdam hielp ze vele patiënten. Aan arme vrouwen bood ze gratis spreekuren aan. Ondertussen leerde ze verder, waardoor ze ook de eerste vrouw in Nederland werd die promoveerde. Dat betekent dat ze een nóg hoger diploma aan de universiteit haalde.

Hoewel Aletta dus al erg veel bereikt had, vond ze dat ze meer kon doen om het leven van vrouwen te verbeteren. In die tijd mochten vrouwen namelijk ook niet stemmen. Aletta gaf lezingen over dit onrecht en organiseerde een grote demonstratie. Mede dankzij Aletta’s strijdvaardigheid kregen vrouwen in Nederland uiteindelijk het recht om te stemmen.

Alsof dit allemaal nog niet geweldig genoeg was, sprak Aletta ook met de president van Amerika. Ze inspireerde hem om een vereniging van landen op te richten die zich zou inzetten voor wereldvrede.


Geschreven door Lara Nuberg

Copyright ROSE stories/Firma Twist 2020

  • 001-facebook
  • 002-instagram